In deze rubriek vind je een overzicht van alle evenementen die voor ons vak, Duits, van belang zijn. Kijken dus!

Activiteiten van de werkgroep Duits in de beroepscontext:

 • 26 februari 2018: Bijeenkomst voor vertegenwoordigers van de ROC’s, met name vanuit de examencommissies, die in 2018 mee gaan doen in de examensystematiek van de werkgroep. Plaats: Arnhem.
 • 7 en 8 maart 2018: Prüfertraining, wederom voor 1/3 van de MBO-scholen die vanaf april 2018 meedoen met de examensystematiek van de Stichting. De andere 2/3 van de MBO-scholen hebben hun Prüfertraining al achter de rug, met groot plezier, zoals ook op Facebook te zien is.
 • vanaf september 2018 vinden er weer Prüfertraining-rondes plaats voor docenten van nieuw intredende ROC’s. Voorlopig zijn er – nog onder voorbehoud – twee gepland, op respectievelijk 19/20 september 2018 en 3/4 oktober 2018.

         En verder:

 • Bijstelling producten en processen gericht op uitvoering toetsing Duits vanaf april 2018 aan 14 ROC’s
 • Opbouw van de Prüfungskommission binnen de kaders van de contracten tussen Goethe München en de Stichting Duits in de beroepscontext
 • Ontwikkelen van toetsenreeks (spreken/schrijven) door gecertificeerde toets-auteurs
 • Expertmeeting met Ministerie en Inspectie
 • Eerste afnames van Goethe-examens Duits in de beroepscontext vanaf april 2018: 1000 tot 2000 leerlingen
 • Verdere uitrol van de Goethe-examens Duits in de beroepscontext vanaf het schooljaar 2018/19

Congressen etc.:

 • Netzwerk Deutsch im MBO (Goethe-Institut Rotterdam; Leitung: Peter Schols/Wim Daems/Anne Blaeske)
  Am 6. April findet das nächste Netzwerktreffen statt.
  Wegen Umstände können wir an diesem Tag nicht vom großen Saal 
  im Goethe-Gebäude Gebrauch  machen. Wohl stehen uns an diesem Tag andere (kleinere) Klassenzimmer zur Verfügung. Dies hat zur Folge, dass nur 30 Mitglieder an diesem Tag teilnehmen können. Also: Wer zuerst kommt (sich anmeldet), der …
  Das Programm vom 6. April (in großen Zügen):
  Morgens werden wir u.a. auf die Goethe-Assessorentrainings eingehen, die in den kommenden Monaten von einigen Netzwerkmitgliedern besucht werden.
  Wir werden einige Kollegen bitten, kurz über ihre Erfahrungen zu berichten. Wahrscheinlich werden wir dann auch (kurz) auf den Inhalt dieser neuen Goethe-Examen eingehen.
  Am Nachmittag wird Anne ein Stationenlernen zur Binnendifferenzierung mit euch durchführen.
  Am 14. September wird der annullierte Netzwerktag vom 19. Januar nachgeholt.
  Am 16. November findet dann wieder der erste Netzwerktag im neuen Schuljahr 2018-2019 statt.

 • 13 april 2018: Mini-NCD (http://nationaalcongresduits.nl/) in het Goethe-Institut Amsterdam, met ook 2 workshops voor MBO-collega’s. Aanmelden kan niet meer, het congres is vol.
 • 23 april 2018: de zeer populaire (gratis!) congresserie in de Wasserburg Rindern bij Kleve (niet ver van Nijmegen) voor Nederlandse collega’s Duits en Duitse collega’s Nederlands zou na 2016 gestopt worden. Er is nu toch een goede modus gevonden om de zeer attractieve serie voort te zetten. De aanmelding is geopend. Ook hier geldt: niet wachten maar aanmelden. Meer info op: http://www.ru.nl/nachbarsprache/neuigkeiten-und-veranstaltungen/events/23-04-2018-kongress-lernen-vom-nachbarn/.

Interessante evenementen die al plaats gevonden hebben:

 • Op 10 en 11 maart 2017 vond in Lunteren (‘De Werelt’) het tweejaarlijkse Nationaal Congres Duits plaats, met ook een fraai aanbod voor MBO-collega’s. Op de congreswebsite http://nationaalcongresduits.nl vind je alle handouts en dergelijke. Ga zeker kijken!
 • Op 23 maart 2017 was de Dag van de Duitse Taal. Ook het MBO liet zich niet onbetuigd, zie: http://machmit.nl/dag-van-de-duitse-taal/uw-eigen-initiatieven.
 • Op 31 maart 2017 vond in het Goethe-Institut Rotterdam een bijeenkomst plaats van het door Peter Schols en Wim Daemen geleide ‘MBO-Netzwerk Deutsch‘. Hier het verslag van de dag: Netzwerktreffen 31.03.17.
 • Op 29 september 2017 vond – wederom in het Goethe-Institut Rotterdam – een vervolgtreffen plaats van het Netzwerk Deutsch. Het verslag vind je hier:  Bericht Netzwerktag 29.09.2017. En de presentatie eveneens als PowerPoint-bestand: presentatie 29-9 Rotterdam.