Certificering van Duits in de Beroepscontext als betrouwbare examenleverancier

Op 25-2-2019 ontving de Stichting Duits in de Beroepscontext na een grondige audit door Certiforce het verheugende bericht dat zij “voldoet aan de gestelde proces-, organisatie-, en producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten en hiermee aantoont gecertificeerd examenleverancier te zijn”. Het certificaat vindt u hier.  Deze drie jaar geldige certificering betreft alle door Duits in de Beroepscontext in samenspraak met het Goethe-Institut aangeboden, zelf ontwikkelde en nog te ontwikkelen toetsen. Op dit moment dus de online Goethe-Test Pro (lezen/luisteren), de spreek- en schrijftoetsen van A1 t/m B1, voor zowel de keuzedelen  Duits als de profielen met Duits. Van belang daarbij is dat we de ontwikkeling en vaststelling op de wijze hebben gedaan zoals die door Certiforce is beoordeeld in hun  uiterst grondige product- en organisatieaudit. Drie jaar na deze eerste certificering volgt een her-certificering. Deze validering van de Stichting als betrouwbare toetsen-leverancier door Certiforce vereenvoudigt de vaststelling van de toetsen door de examencommissies van de scholen zeer.

         En verder:

  • T/m februari 2020 vonden in totaal zeven Prüfertraining-rondes plaats voor docenten van deelnemende ROC’s. Zonder uitzondering met groot plezier! Het programma vind je hier. Al met al zijn nu ruim 100 MBO-docenten Duits gecertificeerd om in de toetssystematiek van de Stichting te participeren. Op 5 maart 2020 vindt een vervolgbijeenkomst plaats, bij het Koning Willem I College Den Bosch. Daarbij zal het berichten over en evalueren van de eerste cursus- en toetservaringen centraal staan maar ook op nieuwe DiB-ontwikkelingen worden ingegaan. De volgende, achtste Prüfertraining voor nog niet gecertificeerde examinatoren/assessoren zal  na de zomervakantie 2020 plaatsvinden,  net als de zevende in Wunderland Kalkar.
  • Ontwikkeling van erkende examens Duits voor verschillende beroepsprofielen, waar Duits een verplicht vak is: er is een modelset A2/B1 ontwikkeld die is goedgekeurd door het Goethe-Institut, zodat de certificering op dezelfde wijze (met een DiB/GI-certificaat dus) kan plaatsvinden als bij het afsluiten van de keuzedelen Duits. Intussen zijn er meerdere profieltoetsen beschikbaar voor horeca/toerisme, marketing, communicatie & evenementen en voor junior accountmanager.  De serie wordt gestaag uitgebreid. Voor lezen/luisteren wordt de online Goethe-Test Pro ingezet.

Komende congressen en evenementen:

  • Mini-NCD 2020: op 3 april 2020 vindt in het Goethe-Institut Amsterdam het tweejaarlijkse mini-NCD plaats. Meer info en aanmelden op: http://nationaalcongresduits.nl/. Er is een speciale MBO-stroom in het programma. Komen dus!
  • Het volgende congres “Leren van de buren/Lernen vom Nachbarn“, georganiseerd door het project “Nachbarsprache/buurcultuur” (https://www.ru.nl/nachbarsprache-nl/) vindt – wederom in de Wasserburg Rindern (bij Kleve/D.) – plaats op 21 april 2020. U/Jullie bent/zijn van harte uitgenodigd, een eerste voorproefje is hier te vinden: https://www.ru.nl/nachbarsprache/neuigkeiten-veranstaltungen/kongress-vom-nachbarn-lernen-2020/! Ook voor 2020 is een gevarieerd en zeer interessant congres- en workshopprogramma samengesteld; o.a. zullen Doris Abitzsch (Universiteit Utrecht), Filip de Nys (Universiteit Antwerpen), Marjon Tammenga-Helmantel (Rijksuniversiteit Groningen) en collega’s van het Interreg-project “Nachbarsprache & buurcultuur” workshops aanbieden. Peter Schoenaerts (Theater AZ Antwerpen) zal een theatrale afsluiting verzorgen.In 2020 is er een noviteit: ’s avonds vóór het congres zal er een ‘huiskamergesprek’ plaatsvinden over het thema: “Vreemdetalenonderwijs – Quo vadis” (over de relevantie van leren van talen en curriculumontwikkeling (in Duitsland, Nederland en op Europees niveau)), met Daniela Fasoglio (SLO) van Nederlandse zijde en Nicole Lücke (vakdidacticus Nederlands/Centrum voor onderwijspraktische docentenopleiding, Krefeld) van Duitse zijde als gesprekspartners. De kosten zijn minimaal: 10 € als bijdrage voor koffie/thee/maaltijd. Kortom: DOEN!!! En niet lang wachten! Voor aanmelding, programma en verdere details zie: https://www.ru.nl/nachbarsprache/neuigkeiten-veranstaltungen/kongress-vom-nachbarn-lernen-2020/
  • Netzwerk Deutsch im MBO (Goethe-Institut Rotterdam; Leitung: Peter Schols/Wim Daems/Anne Blaeske): Der nächste Netzwerktag findet am Freitag, 17.4.2020 statt, wiederum in Rotterdam.

 Interessante evenementen die al plaats gevonden hebben:

  • 23 april 2018: het zeer populaire (gratis!) congres in de Wasserburg Rindern bij Kleve (niet ver van Nijmegen) voor Nederlandse collega’s Duits en Duitse collega’s Nederlands was een groot succes. Ook hier zijn workshops voor MBO-collega’s gegeven. Zie Congres Leren van de buren 2018 . Op 21 april 2020 zal het volgende congres plaatsvinden, wederom in de Wasserburg Rindern, zie https://www.ru.nl/nachbarsprache-nl/nieuws-evenementen/.
  • Op 15 en 16 maart 2019 vond wederom het Nationaal Congres Duits plaats in conferentiecentrum De Werelt in Lunteren. In twee dagen werden zo’n 60 workshops aangeboden in 5 rondes. In elke ronde zaten ook geslaagde workshops voor MBO-collega’s Duits. Daarnaast was er een bijzonder leuk plenair programma met Thomas Strasser en schrijfster Vea Kaiser, cabaret etc. Veel materiaal staat al op de site van het NCD: http://nationaalcongresduits.nl/.
  • Op 26 maart, de Dag van de Duitse taal, vond de manifestatie Spreek de taal van de klant: spreek Duits! plaats in de DRU-cultuurfabriek in Ulft. Een druk bezochte, geslaagde ontmoeting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Het volledige programma kunt u hier downloaden.
  • Netzwerk Deutsch im MBO (Goethe-Institut Rotterdam; Leitung: Peter Schols/Wim Daems/Anne Blaeske): Am 1. November 2019 fand der 12. Netzwerktag statt, gelungen wie immer. Hier das Tagesprogramm 01.11.19. Und eine tolle Quellenliste der Goethe-Praktikantin Melina Hanhart: Linkliste Deutsch im Beruf_2019-11-1
  • MET DUITS KOM JE VERDER – DEUTSCH IN DER BERUFSAUSBILDUNG – Utrecht 13. 12.2019, 10-18 Uhr;  in De Zilveren Vosch.      Diese Tagung war der Abschluss eines Projektes zur Stärkung von CLIL-Initiativen an berufsbildenden Schulen in den Niederlanden. Es ging um neue Impulse für den Fachunterricht auf Deutsch in der Berufsausbildung. Und natürlich war auch Platz und Zeit für Austausch mit KollegInnen. Hier das Programm etc.: Einladung zur MBO-Konferenz_13.12.2019_Utrecht.