In deze rubriek vind je een overzicht van alle evenementen die voor ons vak, Duits, van belang zijn. Kijken dus!

Activiteiten van de werkgroep Duits in de beroepscontext:

 • Op 15 en 16 maart 2018 vond de voor het studiejaar 2017-2018 derde en laatste Prüfertraining plaats, in hotel De Holthurnsche Hof in Berg en Dal (bij Nijmegen).  Vervolgens vonden op 19 en 20 september c.q. 3 en 4 oktober 2018, wederom in Berg en Dal, nog twee Prüfertraining-rondes plaats voor docenten van deelnemende ROC’s. Zonder uitzondering met groot plezier! Al met al zijn nu ongeveer 80 MBO-docenten Duits gecertificeerd om in de toetssystematiek van de Stichting te participeren.De bedoeling is – conform de wens van alle Prüfertraining-deelnemers – om ergens in het komende studiejaar een – vermoedelijk eendaagse – vervolgbijeenkomst te organiseren,vermoedelijk in het najaar 2019.  Daarbij zal dan het berichten over en evalueren van de eerste cursus- en toetservaringen centraal staan. Het programma voor de 5 Prüfertrainings vind je hier.

         En verder:

 • Bijstelling producten en processen gericht op uitvoering toetsing Duits vanaf april 2018 aan 14 ROC’s
 • Overleg met verdere geïnteresseerde ROC’s
 • Activiteiten van de Prüfungskommission binnen de kaders van de contracten tussen het Goethe-Institut München/Amsterdam en de Stichting Duits in de beroepscontext
 • Verdere uitbouw van de toetsenreeks spreken/schrijven door gecertificeerde toets-auteurs, gericht op de belangrijkste MBO-sectoren
 • Voorbereiding van een expertmeeting met ministerie en inspectie
 • Validering van de Stichting als betrouwbare toetsen-leverancier: dat vereenvoudigt de vaststelling van de toetsen door de examencommissies van de scholen zeer. Er zijn intussen offertes hiervoor uitgebracht door 3 validerings-instanties. Binnenkort beslist het stichtingsbestuur met welke we in zee gaan.
 • Voorbereiding volgende (grote) afnameronde van de Goethe-examens Duits in de beroepscontext in het studiejaar 2018/19
 • Verdere uitrol van de Goethe-examens Duits in de beroepscontext vanaf het schooljaar 2019/20
 • Bijhouden gegevens rond de al verleende ANBI-status van de stichting

Congressen en interessante nieuwtjes:

 • Netzwerk Deutsch im MBO (Goethe-Institut Rotterdam; Leitung: Peter Schols/Wim Daems/Anne Blaeske): Am 16. November wird der nächste Netzwerktag stattfinden. Thema: Materialproduktion. Im Januar 2019 findet der zweite Netzwerktag im Schuljahr 2018-2019 statt.
 • De MBO-Raad komt regelmatig in actie. In de Metro van 4 april 2018 verscheen een open brief van voorzitter Ton Heerts, gericht aan de nieuwgekozen gemeenteraadsleden in Nederland. Je vindt ‘m op https://www.mboraad.nl/nieuws/maak-uw-gemeente-mooier-samen-met-het-mbo.
 • Op 15 en 16 maart 2019 vindt wederom het Nationaal Congres Duits plaats in conferentiecentrum De Werelt in Lunteren. In twee dagen worden zo’n 60 workshops aangeboden in 5 rondes. In elke ronde zitten ook spannende workshops voor MBO-collega’s Duits. Daarnaast is er een bijzonder leuk plenair programma, met cabaret etc. Houd de site van het NCD in de gaten: http://nationaalcongresduits.nl/.
 Interessante evenementen die al plaats gevonden hebben:
 • Op 29 september 2017 vond – zoals altijd in het Goethe-Institut Rotterdam – een treffen plaats van het Netzwerk Deutsch MBO. Het verslag vind je hier:  Bericht Netzwerktag 29.09.2017. En de presentatie eveneens als PowerPoint-bestand: presentatie 29-9 Rotterdam.
 • Am 6. April 2018 hat das nächste Netzwerktreffen stattgefunden, mit viel Erfolg. Morgens wurde u.a. auf die Goethe-Assessorentrainings  und wurde (kurz) auf den Inhalt der neuen Goethe-Examen eingegangen. Am Nachmittag stand das Thema Stationenlernen und Binnendifferenzierung zentral.
 • 13 april 2018: Mini-NCD (http://nationaalcongresduits.nl/) in het Goethe-Institut Amsterdam, met ook 2 workshops voor MBO-collega’s. Het congres was zeer geslaagd, zie http://nationaalcongresduits.nl/ruckblick/mini-ncd-2018/.
 • Op 17 april 2018 was de Dag van de Duitse Taal. Ook het MBO liet zich niet onbetuigd, zie: http://machmit.nl/dag-van-de-duitse-taal/uw-eigen-initiatieven.
 • 23 april 2018: het zeer populaire (gratis!) congres in de Wasserburg Rindern bij Kleve (niet ver van Nijmegen) voor Nederlandse collega’s Duits en Duitse collega’s Nederlands was een groot succes. Ook hier zijn workshops voor MBO-collega’s gegeven. Zie verder de rubriek Buurtaal Duits – evenementen en materialen. In april of mei 2019 zal het volgende congres plaatsvinden, vrijwel zeker wederom in de Wasserburg Rindern.