Certificering van Duits in de Beroepscontext als betrouwbare examenleverancier

Op 25-2-2019 ontving de Stichting Duits in de Beroepscontext na een grondige audit door Certiforce het verheugende bericht dat zij “voldoet aan de gestelde proces-, organisatie-, en producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten en hiermee aantoont gecertificeerd examenleverancier te zijn”. Het certificaat vindt u hier.  Deze drie jaar geldige certificering betreft alle door Duits in de Beroepscontext in samenspraak met het Goethe-Institut aangeboden, zelf ontwikkelde en nog te ontwikkelen toetsen. Op dit moment dus de online Goethe-Test Pro (lezen/luisteren), de spreek- en schrijftoetsen van A1 t/m B1, voor zowel de keuzedelen  Duits als de profielen met Duits. Van belang daarbij is dat we de ontwikkeling en vaststelling op de wijze hebben gedaan zoals die door Certiforce is beoordeeld in hun  uiterst grondige product- en organisatieaudit. Drie jaar na deze eerste certificering volgt een her-certificering. Deze validering van de Stichting als betrouwbare toetsen-leverancier door Certiforce vereenvoudigt de vaststelling van de toetsen door de examencommissies van de scholen zeer.

         En verder:

 • T/m februari 2020 vonden in totaal zeven Prüfertraining-rondes plaats voor docenten van deelnemende ROC’s. Zonder uitzondering met groot plezier! Het programma vind je hier. Al met al zijn nu ruim 100 MBO-docenten Duits gecertificeerd om in de toetssystematiek van de Stichting te participeren. Op 5 maart 2020 vond met groot succes een vervolgbijeenkomst plaats voor de eerste groepen gecertificeerde collega’s, bij het Koning Willem I College Den Bosch. Daarbij stond het berichten over en evalueren van de eerste cursus- en toetservaringen centraal maar werd ook op nieuwe DiB-ontwikkelingen ingegaan. De volgende, achtste Prüfertraining voor nog niet gecertificeerde examinatoren/assessoren zal  na de zomervakantie 2020 plaatsvinden, net als de zevende in Wunderland Kalkar.
 • Ontwikkeling van erkende examens Duits voor verschillende beroepsprofielen, waar Duits een verplicht vak is: er is een modelset A2/B1 ontwikkeld die is goedgekeurd door het Goethe-Institut, zodat de certificering op dezelfde wijze (met een DiB/GI-certificaat dus) kan plaatsvinden als bij het afsluiten van de keuzedelen Duits. Intussen zijn er meerdere profieltoetsen beschikbaar voor horeca/toerisme, marketing, communicatie & evenementen en voor junior accountmanager.  De serie wordt gestaag uitgebreid. Voor lezen/luisteren wordt de online Goethe-Test Pro ingezet.

Komende congressen en evenementen:

 • Gisteren zijn corona-gedwongen 4 mooie (en al helemaal voorbereide) activiteiten afgeblazen:
  • Het mini-NCD op 3-4 in het GI A’dam: valt geheel uit; het aanbod wordt weer opgepakt bij het ‘grote’ NCD in maart 2021 in Lunteren.
  • De bijeenkomst op 17-4 van het Netwerk Duits MBO in het GI Rotterdam: volgende bijeenkomst op 30 oktober 2020.
  • Het congres “Leren van de Buren’ op 20/21-4 in Rindern (Wasserburg): binnenkort wordt een nieuwe datum geprikt.
  • De Dag van de Buurtaal op 7-5 voor ruim 200 leerlingen in Bocholt: valt geheel uit en zal niet meer worden opgepakt.

  Heel jammer maar begrijpelijk en onvermijdelijk.

   

 Interessante evenementen die al plaats gevonden hebben:

 • 23 april 2018: het zeer populaire (gratis!) congres in de Wasserburg Rindern bij Kleve (niet ver van Nijmegen) voor Nederlandse collega’s Duits en Duitse collega’s Nederlands was een groot succes. Ook hier zijn workshops voor MBO-collega’s gegeven. Zie Congres Leren van de buren 2018 . Op 21 april 2020 zal het volgende congres plaatsvinden, wederom in de Wasserburg Rindern, zie https://www.ru.nl/nachbarsprache-nl/nieuws-evenementen/.
 • Op 15 en 16 maart 2019 vond wederom het Nationaal Congres Duits plaats in conferentiecentrum De Werelt in Lunteren. In twee dagen werden zo’n 60 workshops aangeboden in 5 rondes. In elke ronde zaten ook geslaagde workshops voor MBO-collega’s Duits. Daarnaast was er een bijzonder leuk plenair programma met Thomas Strasser en schrijfster Vea Kaiser, cabaret etc. Veel materiaal staat al op de site van het NCD: http://nationaalcongresduits.nl/.
 • Op 26 maart, de Dag van de Duitse taal, vond de manifestatie Spreek de taal van de klant: spreek Duits! plaats in de DRU-cultuurfabriek in Ulft. Een druk bezochte, geslaagde ontmoeting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Het volledige programma kunt u hier downloaden.
 • Netzwerk Deutsch im MBO (Goethe-Institut Rotterdam; Leitung: Peter Schols/Wim Daems/Anne Blaeske): Am 1. November 2019 fand der 12. Netzwerktag statt, gelungen wie immer. Hier das Tagesprogramm 01.11.19. Und eine tolle Quellenliste der Goethe-Praktikantin Melina Hanhart: Linkliste Deutsch im Beruf_2019-11-1
 • MET DUITS KOM JE VERDER – DEUTSCH IN DER BERUFSAUSBILDUNG – Utrecht 13. 12.2019, 10-18 Uhr;  in De Zilveren Vosch.      Diese Tagung war der Abschluss eines Projektes zur Stärkung von CLIL-Initiativen an berufsbildenden Schulen in den Niederlanden. Es ging um neue Impulse für den Fachunterricht auf Deutsch in der Berufsausbildung. Und natürlich war auch Platz und Zeit für Austausch mit KollegInnen. Hier das Programm etc.: Einladung zur MBO-Konferenz_13.12.2019_Utrecht.