Certificering van Duits in de Beroepscontext als betrouwbare examenleverancier

Op 25-2-2019 ontving de Stichting Duits in de Beroepscontext na een grondige audit door Certiforce het verheugende bericht dat zij “voldoet aan de gestelde proces-, organisatie-, en producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten en hiermee aantoont gecertificeerd examenleverancier te zijn”. Het certificaat vindt u hier.  Deze drie jaar geldige certificering betreft alle door Duits in de Beroepscontext in samenspraak met het Goethe-Institut aangeboden, zelf ontwikkelde en nog te ontwikkelen toetsen. Op dit moment dus de online Goethe-Test Pro (lezen/luisteren), de spreek- en schrijftoetsen van A1 t/m B1, voor zowel de keuzedelen  Duits als de profielen met Duits. Van belang daarbij is dat we de ontwikkeling en vaststelling op de wijze hebben gedaan zoals die door Certiforce is beoordeeld in hun  uiterst grondige product- en organisatieaudit. Drie jaar na deze eerste certificering volgt een her-certificering. Deze validering van de Stichting als betrouwbare toetsen-leverancier door Certiforce vereenvoudigt de vaststelling van de toetsen door de examencommissies van de scholen zeer.

         En verder:

 • T/m mei 2021 vonden in totaal acht Prüfertraining-rondes plaats voor docenten van deelnemende ROC’s. Zonder uitzondering met groot plezier! De laatste, achtste Prüfertraining voor nog niet gecertificeerde examinatoren/assessoren vond op 19 en 20 mei 2021 plaats, in landgoedhotel De Holthurnsche Hof te Berg en Dal. Het programma vind je hier. Al met al zijn nu ruim 120 MBO-docenten Duits gecertificeerd om in de toetssystematiek van de Stichting te participeren. De eerstvolgende Prüfertraining, de negende dus, staat op de rol voor 1 en 2 december 2021, nu in Wunderland Kalkar. Programma en aanmeldingsprocedure staan hier: Programma en aanmelding Assessorentraining Goethe 1 en 2 december 2021
 • Op 5 maart 2020 vond met groot succes een vervolgbijeenkomst plaats voor de eerste groepen gecertificeerde collega’s, bij het Koning Willem I College Den Bosch. Daarbij stond het berichten over en evalueren van de eerste cursus- en toetservaringen centraal maar werd ook op nieuwe DiB-ontwikkelingen ingegaan. Een dergelijke vervolgbijeenkomst voor een volgende groep gecertificeerden vindt plaats op 16 en 17 december 2021 in Wunderland Kalkar. Hier de info over programma en aanmelding: Uitnodiging nascholing december 2021.
 • Ontwikkeling van erkende examens Duits voor verschillende beroepsprofielen, waar Duits een verplicht vak is: er is een modelset A2/B1 ontwikkeld die is goedgekeurd door het Goethe-Institut, zodat de certificering op dezelfde wijze (met een DiB/GI-certificaat dus) kan plaatsvinden als bij het afsluiten van de keuzedelen Duits. Intussen zijn er meerdere profieltoetsen beschikbaar voor horeca/toerisme, marketing, communicatie & evenementen en voor junior accountmanager en assistent manager internationale handel. De serie wordt gestaag uitgebreid. Voor lezen/luisteren wordt in alle gevallen de online Goethe-Test Pro ingezet.

Komende congressen en evenementen:

 • In het voorjaar 2020 zijn corona-gedwongen 4 mooie activiteiten afgeblazen, daaronder helaas ook het Nationaal Congres Duits. Maar  op vrijdag 11 maart en zaterdag 12 maart 2022 vindt het traditionele tweedaagse ‘grote’ NCD weer plaats. Ook nu weer met een serie workshops ook voor het MBO. Het landenthema is deze keer Zwitserland. Extra leuk, omdat dit Duitstalige land er in het Nederlandse onderwijs Duits vaak nogal bekaaid af komt. Noteren in de agenda dus!
 • Van de Nijmeegse Radboud Universiteit ontvingen we dit bericht, dat we graag verder geven: Der nächste docentendag Duits an der RU findet am 18. November 2021, 13:45-18:30 statt, und zwar unter dem Motto: “Duits leren met graphic novels”. Das Programm findet ihr hier: https://www.ru.nl/pucsociety/docenten/nascholing/docentendag-duits-18-november-2021/.
  Ihr seid natürlich ganz herzlich eingeladen, teilzunehmen.
 • Workshopmiddag Talenland – 19-11-2021 – OBA Amsterdam: Deze studiemiddag voor taaldocenten met didactische workshops vindt plaats op: vrijdag 19 november in de Centrale Openbare Bibliotheek van Amsterdam op de 7e verdieping (5 min lopen vanaf Amsterdam CS). Carel van der Burg reikt handvatten aan voor een een aanpak waarin differentiatie in niveau, verwerking en tijd zijn geïntegreerd. Vervolgens gaat Eveline Kester in op tactieken om de intrinsieke motivatie van de leerlingen te vergroten. Programma:

  14:00 – 14:30 Ontvangst met koffie en thee

  14:30 – 15:45 Workshop: ´Differentiëren met keuzeborden en keuzemenu’s

  15:45 – 17:00 Workshop: ´Meer intrinsieke motivatie, maar hoe dan?

  17:00 – 17:30 Certificaat en borrel

  Om het volledige programma te kunnen bekijken en in te schrijven, klik hier. Het inschrijfbedrag is € 10,00.

   

 Interessante evenementen die al plaats gevonden hebben:

 • 23 april 2018: het zeer populaire (gratis!) congres in de Wasserburg Rindern bij Kleve (niet ver van Nijmegen) voor Nederlandse collega’s Duits en Duitse collega’s Nederlands was een groot succes. Ook hier zijn workshops voor MBO-collega’s gegeven. Zie Congres Leren van de buren 2018.
 • Op 15 en 16 maart 2019 vond wederom het Nationaal Congres Duits plaats in conferentiecentrum De Werelt in Lunteren. In twee dagen werden zo’n 60 workshops aangeboden in 5 rondes. In elke ronde zaten ook geslaagde workshops voor MBO-collega’s Duits. Daarnaast was er een bijzonder leuk plenair programma met Thomas Strasser en schrijfster Vea Kaiser, cabaret etc. Veel materiaal staat al op de site van het NCD: http://nationaalcongresduits.nl/.
 • Op 26 maart, de Dag van de Duitse taal, vond de manifestatie Spreek de taal van de klant: spreek Duits! plaats in de DRU-cultuurfabriek in Ulft. Een druk bezochte, geslaagde ontmoeting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Het volledige programma kunt u hier downloaden.
 • Netzwerk Deutsch im MBO (Goethe-Institut Rotterdam; Leitung: Peter Schols/Wim Daems/Anne Blaeske): Am 1. November 2019 fand der 12. Netzwerktag statt, gelungen wie immer. Mit einer tolle Quellenliste der Goethe-Praktikantin Melina Hanhart: Linkliste Deutsch im Beruf_2019-11-1. Am 30. Oktober 2020 fand der 13. Netzwerktag (eigentlich: -morgen) statt, online, mit schönen Ergebnissen.
 • Op 30 oktober vond de Landelijke Studiedag van Levende Talen plaats. Ditmaal uitsluitend online i.v.m. de corona-perikelen, voor max. 425 deelnemers. Bijzonder geslaagd! Alle info vind je hier: https://congres.levendetalen.nl/?fbclid=IwAR0gI__mTlxShR_ejpfiqwjaPRPGQGP85nyKNHV05eX8i5dX6JNxD5PwPa8. Voor leden van LT was deelname gratis. Niet-leden betaalden 85 euro en zijn nu automatisch een jaar lid. Best aantrekkelijk dus.
 • MET DUITS KOM JE VERDER – DEUTSCH IN DER BERUFSAUSBILDUNG – Utrecht 13. 12.2019, 10-18 Uhr;  in De Zilveren Vosch.      Diese Tagung war der Abschluss eines Projektes zur Stärkung von CLIL-Initiativen an berufsbildenden Schulen in den Niederlanden. Es ging um neue Impulse für den Fachunterricht auf Deutsch in der Berufsausbildung. Und natürlich war auch Platz und Zeit für Austausch mit KollegInnen. Hier das Programm etc.: Einladung zur MBO-Konferenz_13.12.2019_Utrecht.
 • Bij de themagroep Onderwijs van de Grenslandagenda 2020/2021 stond en staan de gemeenschappelijke grensoverschrijdende activiteiten van het Nederlandse- en Noordrijnwestfaalse onderwijs centraal. Tijdens deze conferentie op 2 december 2020 in Duisburg werd o.a. de winnaar van de Grenslandprijs 2020 bekend gemaakt. Ler(n)ende Euregio was met zijn Empowermentproject één van de drie finalisten. Het project „Sprich Deine Nachbarsprache / Spreek je Buurtaal“ kreeg de prijs. Alle info staat op: https://www.mbei.nrw/grenzlandkonferenz.
 • Het congres “Leren van de Buren’ op 20/21-4 in Rindern (Wasserburg): vond op 14 april 2021 plaats, niet live maar corona-gedwongen online.  Zie verder: https://www.ru.nl/nachbarsprache-nl/nieuws-evenementen/.
 • De Dag van Europa was op 9 mei 2021 en is de jaarlijkse dag in het teken van Europese eenwording. Normaal een dag vol internationale ontmoetingen, dit jaar coronaproof. In Drenthe organiseerde de Statenwerkgroep DrEUn (Drents Europees Netwerk) een aantal gesprekken met vertegenwoordigers van organisaties in de grensregio Drenthe-Duitsland.Dag van Europa 2021
  Met de klok mee: Sandra Hoekstra, Cigdem Zantingh, Greetje Dikkers, Elke Slagt-Tichelman
  Namens het Drents Europees Netwerk spraken Statenleden Greetje Dikkers (SP) en Elke Slagt-Tichelman (GroenLinks) in de aanloop naar de dag van Europa met het Rijnland Instituut, en wel met Cigdem Zantingh, lid van de werkgroep Duits in de Beroepscontext, instituutsleider bij het Rijnland Instituut en programmamanager voor het Alfa-college en Sandra Hoekstra, programmamanager namens NHL Stenden. Het Rijnland Instituut is een samenwerkingsverband voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland. De partners van het Rijnland Instituut zijn onderwijsinstellingen aan de Nederlandse en Duitse zijde van de grens. Zij werken samen naar één sterke Europese kennisregio toe. Zie verder: https://www.drentsparlement.nl/actueel/aandacht_voor_europa__drentse_statenleden_in_gesprek/
 • Vom 10. bis 12. Mai 2021 fand die didactadie Bildungsmesse als Online-Event statt. An drei Tagen standen Austausch und Wissenstransfer an erster Stelle: Live-Vorträge, Diskussionspanels, Experten-Runden und Workshops boten den Teilnehmenden spannende Impulse zu allen Bildungsbereichen und für die Nutzung digitaler Medien. Hier  finden sich alle weiteren Informationen: https://www.messe-stuttgart.de/didacta/didacta-digital/.
 • Op 22 september 2021 was het weer de Dag van de Duitse Taal. Kijk daarvoor zeker ook eens bij de werkgroep Deutsch macht Spaß. Je vindt daar o.a. een leuk filmpje over het werk van deze vrijwilligersclub en bovendien een heel leuke quiz voor o.a. beginners Duits. Ga naar: www.deutschmachtspass.nl. Doen!
 • De laatste bijeenkomst van het Netwerk Duits MBO vond met succes plaats op vrijdag 1 oktober live in het Goethe-Institut Rotterdam plaats. Een volgende bijeenkomst zal ergens in de winter plaatsvinden.
 • Op 8 oktober 2021 tenslotte vond in het Goethe-Institut Amsterdam een feestelijk minicongres plaatsvinden, Neue Impulse, een gemeenschappelijke manifestatie van Goethe-Institut, DIA, Nuffic/LinQ, Deutsch macht Spaß en NCD, live! Zie https://duitslandinstituut.nl/bijeenkomst-neue-impulse. Het was volgens alle aanwezigen een fantastische dag!