Certificering van Duits in de Beroepscontext als betrouwbare examenleverancier

Eind juni 2022 werd de Stichting Duits in de Beroepscontext na een grondige audit door Certiforce opnieuw voor drie jaren gecertificeerd als erkend examenleverancier Duits. Het certificeringsdocument vindt u hier: Rapport hercertificering Duits in de beroepscontext hercertificering 6 juli 2022. Deze tot juli 2025 geldige certificering betreft alle door Duits in de Beroepscontext in samenspraak met het Goethe-Institut aangeboden, zelf ontwikkelde en nog te ontwikkelen toetsen en alle procedures daaromheen. Op dit moment dus de online Goethe-Test Pro (lezen/luisteren), de spreek- en schrijftoetsen van A1 t/m B1, voor zowel de keuzedelen  Duits als de profielen met Duits. Van belang daarbij is dat we de ontwikkeling en vaststelling op de wijze hebben gedaan zoals die door Certiforce is beoordeeld in hun  uiterst grondige product- en organisatieaudit. Deze validering van de Stichting als betrouwbare toetsen-leverancier door Certiforce vereenvoudigt de vaststelling van de toetsen door de examencommissies van de scholen zeer.

         En verder …

Activiteiten en evenementen van Duits in de Beroepscontext:

 • T/m maart 2022 vonden in totaal tien Prüfertraining-rondes plaats voor docenten van deelnemende ROC’s. Zonder uitzondering met groot plezier! De laatste, tiende Prüfertraining, een klein jubileum dus,  voor nog niet gecertificeerde examinatoren/assessoren vond plaats op 10 en 11 maart 2022, in Van der Valk Nijmegen/Lent. Al met al zijn nu zo’n 140 MBO-docenten Duits gecertificeerd om in de toetssystematiek van de Stichting te participeren. De eerstvolgende Prüfertraining, nummer elf dus,  staat op de rol voor 24 en 25 november 2022, vermoedelijk in Wunderland Kalkar. Het programma en de aanmeldingsprocedure volgen nog. Om een indruk te krijgen: het programma van de tiende cursus staat hier: Programma en aanmelding Assessorentraining Goethe 10 en 11 maart 2022.
 • Hercertificering assessoren/examinatoren Duits in de Beroepscontext: op 5 maart 2020 vond met groot succes een vervolgbijeenkomst plaats voor de eerste groepen gecertificeerde collega’s, bij het Koning Willem I College Den Bosch. Daarbij stond het berichten over en evalueren van de eerste cursus- en toetservaringen centraal maar werd ook op nieuwe DiB-ontwikkelingen ingegaan. Een dergelijke vervolgbijeenkomst voor twee volgende groepen gecertificeerden vond met veel plezier plaats op 28 en 29 maart 2022 in Wunderland Kalkar. Het programma vind je hier: Uitnodiging Programma 28 en 29 maart 2022. In het najaar staan nieuwe rondes op de planning, om te beginnen op 14/15 december in Nijmegen-Lent. Voor verdere vragen: stuur een mailtje aan Anika Plettenberg.
 • Voor alle docenten Duits van de aan Duits in de Beroepscontext deelnemende scholen in Noord-Nederland vond op 15 juni 2022 een boeiende bijeenkomst in Hoogeveen plaats. Twee dingen stonden daar centraal: activiteiten om Duits in het MBO beter op de kaart te krijgen en kennismaking met en uitwisseling van concrete lesideeën en -materialen Duits in het beroep. Het vak Duits staat onder druk, dat is geen nieuws! Wij als stichting  willen deze trend samen met jullie tegenwerken. Hiervoor hebben wij jullie input, expertise en steun nodig. Het oorspronkelijke programma vind je hier: Uitnodiging Regiobijeenkomst Noord in Hoogeveen 6 april 2022. Er komt zeker een vervolg in andere regio’s, na de zomervakantie 2022.
 • Ontwikkeling van erkende examens Duits voor verschillende beroepsprofielen, waar Duits een verplicht vak is: er is een modelset A2/B1 ontwikkeld die is goedgekeurd door het Goethe-Institut, zodat de certificering op dezelfde wijze (met een DiB/GI-certificaat dus) kan plaatsvinden als bij het afsluiten van de keuzedelen Duits. Intussen zijn er meerdere profieltoetsen beschikbaar voor horeca/toerisme, marketing, communicatie & evenementen en voor junior accountmanager en assistent manager internationale handel. De serie wordt gestaag uitgebreid. Voor lezen/luisteren wordt in alle gevallen de online Goethe-Test Pro ingezet.

Komende congressen en evenementen:

 • NCD – save the date!!! Het Nationaal Congres Duits komt gelukkig weer op gang: op vrijdag 16 september 2022 vindt in het Goethe-Institut Amsterdam het mini-NCD plaats met als thema außerschulisches Lernen, terwijl voor vrijdag en zaterdag 10 en 11 maart 2023 het ‘grote’ tweedaagse NCD op de rol staat, in “De Leeuwenhorst” te Noordwijkerhout. Het NCD en mini-NCD worden georganiseerd in een nauwe samenwerking van NCD, Duitsland-Instituut, Goethe-Institut, Universiteit Utrecht en Deutsch macht Spaß. Voor het grote tweedaagse NCD op 10 en 11 maart 2023 is het landenthema Zwitserland. Extra leuk, omdat dit Duitstalige land er in het Nederlandse onderwijs Duits vaak nogal bekaaid af komt. Ook dan weer met een serie workshops ook voor het MBO. Zo gauw er meer bekend is, laten we dat hier weten.
 • Op 11 oktober 2022 staat de Dag van de Duitse Taal gepland. Misschien leuk om dan ook op jullie school iets bijzonders op poten te zetten!

Interessante evenementen die al plaats gevonden hebben:

 • 23 april 2018: het zeer populaire (gratis!) congres in de Wasserburg Rindern bij Kleve (niet ver van Nijmegen) voor Nederlandse collega’s Duits en Duitse collega’s Nederlands was een groot succes. Ook hier zijn workshops voor MBO-collega’s gegeven. Zie Congres Leren van de buren 2018.
 • Op 15 en 16 maart 2019 vond wederom het Nationaal Congres Duits plaats in conferentiecentrum De Werelt in Lunteren. In twee dagen werden zo’n 60 workshops aangeboden in 5 rondes. In elke ronde zaten ook geslaagde workshops voor MBO-collega’s Duits. Daarnaast was er een bijzonder leuk plenair programma met Thomas Strasser en schrijfster Vea Kaiser, cabaret etc. Veel materiaal staat al op de site van het NCD: http://nationaalcongresduits.nl/.
 • Op 26 maart, de Dag van de Duitse taal, vond de manifestatie Spreek de taal van de klant: spreek Duits! plaats in de DRU-cultuurfabriek in Ulft. Een druk bezochte, geslaagde ontmoeting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Het volledige programma kunt u hier downloaden.
 • Netzwerk Deutsch im MBO (Goethe-Institut Rotterdam; Leitung: Peter Schols/Wim Daems/Anne Blaeske): Am 1. November 2019 fand der 12. Netzwerktag statt, gelungen wie immer. Mit einer tolle Quellenliste der Goethe-Praktikantin Melina Hanhart: Linkliste Deutsch im Beruf_2019-11-1. Am 30. Oktober 2020 fand der 13. Netzwerktag (eigentlich: -morgen) statt, online, mit schönen Ergebnissen.
 • Op 30 oktober vond de Landelijke Studiedag van Levende Talen plaats. Ditmaal uitsluitend online i.v.m. de corona-perikelen, voor max. 425 deelnemers. Bijzonder geslaagd! Alle info vind je hier: https://congres.levendetalen.nl/?fbclid=IwAR0gI__mTlxShR_ejpfiqwjaPRPGQGP85nyKNHV05eX8i5dX6JNxD5PwPa8. Voor leden van LT was deelname gratis. Niet-leden betaalden 85 euro en zijn nu automatisch een jaar lid. Best aantrekkelijk dus.
 • MET DUITS KOM JE VERDER – DEUTSCH IN DER BERUFSAUSBILDUNG – Utrecht 13. 12.2019, 10-18 Uhr;  in De Zilveren Vosch.      Diese Tagung war der Abschluss eines Projektes zur Stärkung von CLIL-Initiativen an berufsbildenden Schulen in den Niederlanden. Es ging um neue Impulse für den Fachunterricht auf Deutsch in der Berufsausbildung. Und natürlich war auch Platz und Zeit für Austausch mit KollegInnen. Hier das Programm etc.: Einladung zur MBO-Konferenz_13.12.2019_Utrecht.
 • Bij de themagroep Onderwijs van de Grenslandagenda 2020/2021 stond en staan de gemeenschappelijke grensoverschrijdende activiteiten van het Nederlandse- en Noordrijnwestfaalse onderwijs centraal. Tijdens deze conferentie op 2 december 2020 in Duisburg werd o.a. de winnaar van de Grenslandprijs 2020 bekend gemaakt. Ler(n)ende Euregio was met zijn Empowermentproject één van de drie finalisten. Het project „Sprich Deine Nachbarsprache / Spreek je Buurtaal“ kreeg de prijs. Alle info staat op: https://www.mbei.nrw/grenzlandkonferenz.
 • Het congres “Leren van de Buren’ op 20/21-4 in Rindern (Wasserburg): vond op 14 april 2021 plaats, niet live maar corona-gedwongen online.  Zie verder: https://www.ru.nl/nachbarsprache-nl/nieuws-evenementen/.
 • De Dag van Europa was op 9 mei 2021 en is de jaarlijkse dag in het teken van Europese eenwording. Normaal een dag vol internationale ontmoetingen, dit jaar coronaproof. In Drenthe organiseerde de Statenwerkgroep DrEUn (Drents Europees Netwerk) een aantal gesprekken met vertegenwoordigers van organisaties in de grensregio Drenthe-Duitsland.Dag van Europa 2021
  Met de klok mee: Sandra Hoekstra, Cigdem Zantingh, Greetje Dikkers, Elke Slagt-Tichelman
  Namens het Drents Europees Netwerk spraken Statenleden Greetje Dikkers (SP) en Elke Slagt-Tichelman (GroenLinks) in de aanloop naar de dag van Europa met het Rijnland Instituut, en wel met Cigdem Zantingh, lid van de werkgroep Duits in de Beroepscontext, instituutsleider bij het Rijnland Instituut en programmamanager voor het Alfa-college en Sandra Hoekstra, programmamanager namens NHL Stenden. Het Rijnland Instituut is een samenwerkingsverband voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland. De partners van het Rijnland Instituut zijn onderwijsinstellingen aan de Nederlandse en Duitse zijde van de grens. Zij werken samen naar één sterke Europese kennisregio toe. Zie verder: https://www.drentsparlement.nl/actueel/aandacht_voor_europa__drentse_statenleden_in_gesprek/
 • Vom 10. bis 12. Mai 2021 fand die didactadie Bildungsmesse als Online-Event statt. An drei Tagen standen Austausch und Wissenstransfer an erster Stelle: Live-Vorträge, Diskussionspanels, Experten-Runden und Workshops boten den Teilnehmenden spannende Impulse zu allen Bildungsbereichen und für die Nutzung digitaler Medien. Hier  finden sich alle weiteren Informationen: https://www.messe-stuttgart.de/didacta/didacta-digital/.
 • Op 22 september 2021 was het weer de Dag van de Duitse Taal. Kijk daarvoor zeker ook eens bij de werkgroep Deutsch macht Spaß. Je vindt daar o.a. een leuk filmpje over het werk van deze vrijwilligersclub en bovendien een heel leuke quiz voor o.a. beginners Duits. Ga naar: www.deutschmachtspass.nl. Doen!
 • De laatste bijeenkomst van het Netwerk Duits MBO vond met succes plaats op vrijdag 1 oktober live in het Goethe-Institut Rotterdam plaats. Een volgende bijeenkomst is nog niet vastgelegd.
 • Op 8 oktober 2021 tenslotte vond in het Goethe-Institut Amsterdam een feestelijk minicongres plaatsvinden, Neue Impulse, een gemeenschappelijke manifestatie van Goethe-Institut, DIA, Nuffic/LinQ, Deutsch macht Spaß en NCD, live! Zie https://duitslandinstituut.nl/bijeenkomst-neue-impulse. Het was volgens alle aanwezigen een fantastische dag!
 • Op 1 april 2022 organiseerde Nuffic een inspiratiemiddag Duits op ROC Rijn IJssel in Arnhem! En wel voor docenten Duits en coördinatoren (Duitse taal of werkgebied) in het vmbo en mbo. Het was een geslaagde bijeenkomst op de nieuwe campus van het ROC RijnIJssel in Arnhem.