Certificering van Duits in de Beroepscontext als betrouwbare examenleverancier

Op 25-2-2019 ontving de Stichting Duits in de Beroepscontext na een grondige audit door Certiforce het verheugende bericht dat zij “voldoet aan de gestelde proces-, organisatie-, en producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten en hiermee aantoont gecertificeerd examenleverancier te zijn”. Het certificaat vindt u hier.  Deze drie jaar geldige certificering betreft alle door Duits in de Beroepscontext in samenspraak met het Goethe-Institut aangeboden, zelf ontwikkelde en nog te ontwikkelen toetsen. Op dit moment dus de online Goethe-Test Pro (lezen/luisteren), de spreek- en schrijftoetsen van A1 t/m B1, voor zowel de keuzedelen  Duits als de profielen met Duits. Van belang daarbij is dat we de ontwikkeling en vaststelling op de wijze hebben gedaan zoals die door Certiforce is beoordeeld in hun  uiterst grondige product- en organisatieaudit. Drie jaar na deze eerste certificering volgt een her-certificering. Deze validering van de Stichting als betrouwbare toetsen-leverancier door Certiforce vereenvoudigt de vaststelling van de toetsen door de examencommissies van de scholen zeer.

         En verder:

 • T/m februari 2020 vonden in totaal zeven Prüfertraining-rondes plaats voor docenten van deelnemende ROC’s. Zonder uitzondering met groot plezier! Het programma vind je hier. Al met al zijn nu ruim 100 MBO-docenten Duits gecertificeerd om in de toetssystematiek van de Stichting te participeren. Op 5 maart 2020 vond met groot succes een vervolgbijeenkomst plaats voor de eerste groepen gecertificeerde collega’s, bij het Koning Willem I College Den Bosch. Daarbij stond het berichten over en evalueren van de eerste cursus- en toetservaringen centraal maar werd ook op nieuwe DiB-ontwikkelingen ingegaan. De volgende, achtste Prüfertraining voor nog niet gecertificeerde examinatoren/assessoren vindt – zeer waarschijnlijk- op 19 en 20 mei 2021 plaats, in landgoedhotel De Holthurnsche Hof te Berg en Dal.
 • Ontwikkeling van erkende examens Duits voor verschillende beroepsprofielen, waar Duits een verplicht vak is: er is een modelset A2/B1 ontwikkeld die is goedgekeurd door het Goethe-Institut, zodat de certificering op dezelfde wijze (met een DiB/GI-certificaat dus) kan plaatsvinden als bij het afsluiten van de keuzedelen Duits. Intussen zijn er meerdere profieltoetsen beschikbaar voor horeca/toerisme, marketing, communicatie & evenementen en voor junior accountmanager en assistent manager internationale handel.  De serie wordt gestaag uitgebreid. Voor lezen/luisteren wordt in alle gevallen de online Goethe-Test Pro ingezet.

Komende congressen en evenementen:

 • In het voorjaar 2020 zijn corona-gedwongen 4 mooie (en al helemaal voorbereide) activiteiten afgeblazen:
  • Nationaal Congres Duits:
   Op basis van de huidige maatregelen heeft de congrescommissie op 15-1-2021 moeten besluiten om geen mini-CD op vrijdag 12 maart 2021 te organiseren, ook niet online. Maar men is optimistisch over de toekomst en gaat daarom aan de slag met het organiseren van een ‘groot’ NCD op vrijdag 11 maart en zaterdag 12 maart 2022 in congrescentrum De Werelt in Lunteren. Noteren in de agenda dus!
  • De volgende bijeenkomst van het Netwerk Duits MBO was gepland op vrijdag 9 april 2021 maar kon helaas niet doorgaan; info over het vervolg volgt binnenkort. Wie niet wil wachten: neem contact op met Peter Schols (p.schols@home.nl).
  • Het congres “Leren van de Buren’ op 20/21-4 in Rindern (Wasserburg): de nieuwe datum is 14 april 2021, niet live maar corona-gedwongen online. Deelname is gratis! Zie verder: https://www.ru.nl/nachbarsprache-nl/nieuws-evenementen/.

 Interessante evenementen die al plaats gevonden hebben:

 • 23 april 2018: het zeer populaire (gratis!) congres in de Wasserburg Rindern bij Kleve (niet ver van Nijmegen) voor Nederlandse collega’s Duits en Duitse collega’s Nederlands was een groot succes. Ook hier zijn workshops voor MBO-collega’s gegeven. Zie Congres Leren van de buren 2018.
 • Op 15 en 16 maart 2019 vond wederom het Nationaal Congres Duits plaats in conferentiecentrum De Werelt in Lunteren. In twee dagen werden zo’n 60 workshops aangeboden in 5 rondes. In elke ronde zaten ook geslaagde workshops voor MBO-collega’s Duits. Daarnaast was er een bijzonder leuk plenair programma met Thomas Strasser en schrijfster Vea Kaiser, cabaret etc. Veel materiaal staat al op de site van het NCD: http://nationaalcongresduits.nl/.
 • Op 26 maart, de Dag van de Duitse taal, vond de manifestatie Spreek de taal van de klant: spreek Duits! plaats in de DRU-cultuurfabriek in Ulft. Een druk bezochte, geslaagde ontmoeting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Het volledige programma kunt u hier downloaden.
 • Netzwerk Deutsch im MBO (Goethe-Institut Rotterdam; Leitung: Peter Schols/Wim Daems/Anne Blaeske): Am 1. November 2019 fand der 12. Netzwerktag statt, gelungen wie immer. Mit einer tolle Quellenliste der Goethe-Praktikantin Melina Hanhart: Linkliste Deutsch im Beruf_2019-11-1. Am 30. Oktober 2020 fand der 13. Netzwerktag (eigentlich: -morgen) statt, online, mit schönen Ergebnissen.
 • Op 30 oktober vond de Landelijke Studiedag van Levende Talen plaats. Ditmaal uitsluitend online i.v.m. de corona-perikelen, voor max. 425 deelnemers. Bijzonder geslaagd! Alle info vind je hier: https://congres.levendetalen.nl/?fbclid=IwAR0gI__mTlxShR_ejpfiqwjaPRPGQGP85nyKNHV05eX8i5dX6JNxD5PwPa8. Voor leden van LT was deelname gratis. Niet-leden betaalden 85 euro en zijn nu automatisch een jaar lid. Best aantrekkelijk dus.
 • MET DUITS KOM JE VERDER – DEUTSCH IN DER BERUFSAUSBILDUNG – Utrecht 13. 12.2019, 10-18 Uhr;  in De Zilveren Vosch.      Diese Tagung war der Abschluss eines Projektes zur Stärkung von CLIL-Initiativen an berufsbildenden Schulen in den Niederlanden. Es ging um neue Impulse für den Fachunterricht auf Deutsch in der Berufsausbildung. Und natürlich war auch Platz und Zeit für Austausch mit KollegInnen. Hier das Programm etc.: Einladung zur MBO-Konferenz_13.12.2019_Utrecht.
 • Bij de themagroep Onderwijs van de Grenslandagenda 2020/2021 stond en staan de gemeenschappelijke grensoverschrijdende activiteiten van het Nederlandse- en Noordrijnwestfaalse onderwijs centraal. Tijdens deze conferentie op 2 december 2020 in Duisburg werd o.a. de winnaar van de Grenslandprijs 2020 bekend gemaakt. Ler(n)ende Euregio was met zijn Empowermentproject één van de drie finalisten. Het project „Sprich Deine Nachbarsprache / Spreek je Buurtaal“ kreeg de prijs. Alle info staat op: https://www.mbei.nrw/grenzlandkonferenz.