Links en organisaties
Het internet is een gigantisch terrein vol informatie. Cijfers doen je duizelen. Dit gebeurt er
bijvoorbeeld PER MINUUT:
- 4 miljoen zoekopdrachten
- 2,46 miljoen info’s gedeeld op Facebook
- 347 222 foto’s en plaatjes worden op WhatsApp gedeeld
- 277 000 tweets
- 216 000 fotos worden op Instagram gedeeld
- 8 333 Videos worden gedeeld
- 3 472 foto’s etc. worden op Pinterest geplaatst
- 72 uur video wordt op YouTube geüpload
- 204 miljoen e-mails worden verstuurd
Hier alvast één goede tip: http://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/97/Ohne-Grenzen-Zonder-grenzen/gemist. Vanaf juni 2017 zond RTV Drenthe twee keer per maand een aflevering uit van Ohne Grenzen – Zonder grenzen, waarin rond een bepaald thema (bijvoorbeeld bouw – school – sport – bedrijven) aandacht is voor de verschillen tussen Drenten en Duitsers in de grensstreek. Het materiaal is nog steeds online beschikbaar. Zeer de moeite waard en leuk voor in de les!
Om het je makkelijker te maken hebben we alle verdere bronnen over vier aanklikbare categorieën verdeeld.
Voor het Levende Talen Magazine houdt Kees van Eunen al een aantal jaren een lijst met links bij die handig, relevant en vaak ook leuk zijn voor docenten Duits. Hier de lijst (die regelmatig aangevuld wordt): weblinkjes MBO Kees van Eunen
Eén bron valt buiten dit perspectief maar is uiterst handig en zeer de moeite waard: www.freepik.com/. Erg bruikbaar voor wie zelf materiaal ontwikkelt en dit wil illustreren zonder gedoe met copyright. Rechtenvrije plaatjes vinden is niet altijd eenvoudig. Via https://commons.wikimedia.org lukt het soms probleemloos maar soms zitten er ook copyright-addertjes onder het plaatjes-gras. Freepik.com biedt uitsluitend rechtenvrij beeldmateriaal. Desgewenst is de site ook in het Nederlands: http://nl.freepik.com/. Alles wat je op Freepik vindt, mag je voor elk doel gratis gebruiken en/of bewerken. Alle bestanden (zo’n kleine half miljoen) zijn in handige rubrieken geordend. Ook is er een prima zoekfunctie beschikbaar. Profiteer ervan zolang het kan!
Het project Ler(n)ende Euregio
Ler(n)ende Euregio is een project tussen Nederlandse en Duitse scholen voor middelbaar beroepsonderwijs, overheid en bedrijfsleven in de Euregio Rijn-Waal. Het bestaat inmiddels zo’n 15 jaar. Het huidige project wordt uitgevoerd in het kader van het zogenaamde Interreg V-programma en loopt van 1 mei 2015 tot 1 mei 2019. Het programma is tot ieder’s genoegen met voorlopig twee-en-een-half jaar verlengd in het ligt in de verwachting dat ook daarna volop doorgewerkt zal kunnen worden. De kern van het programma bestaat uit het ontwikkelen en uitvoeren van Euregionale onderwijs- en taalprogramma’s. Dit gebeurt onder andere via uitwisselingen, projecten, stages en beroepenwedstrijden. Belangrijke bovenliggende thema’s zijn het verduurzamen van deze programma’s en het versterken van de samenwerking met Euregionale bedrijven en werkveld. Het project kent een Nederlands-Duits projectteam dat nu bestaat uit medewerkers van ROC Nijmegen, de gemeente Duisburg en een extern adviseur. Verder zijn er ook andere externe uitvoerders bij het project betrokken.
Alle verdere info is te vinden op www.lerende-euregio.com.
Wat organiseert de Ler(n)ende Euregio?
Tweemaal per jaar organiseert de Ler(n)ende Euregio voor een aantal branches de zogenaamde Platforms, bijeenkomsten waar scholen en bedrijven van beide kanten van de grens bij elkaar komen om te praten over beroepsspecifieke onderwerpen en om te netwerken. Tijdens deze bijeenkomsten ontstaan allerlei samenwerkingsprojecten en ideeën voor uitwisselingen. Ook worden binnen enkele platforms inmiddels beroepenwedstrijden georganiseerd, zoals de wedstrijd Euregionale Verkoper van het Jaar en de vakwedstrijden Logistiek, Mechatronica en Horeca. Kijk maar eens op YouTube met als zoekwoord “Lerende Euregio”!
Scholen die elkaar eendaags willen bezoeken kunnen gebruik maken van de subsidie ‘Mobiliteiten’. Een Mobiliteit is een eendaags bezoek aan een partnerschool in het buurland, met eventueel aansluitend een bezoek aan stad, museum of bedrijf en kent een zeer laagdrempelig karakter. ER wordt binnen het project zeer veel gebruik van gemaakt, intussen meer dan 20.000 keer.
Wanneer twee scholen (NL en D) binnen een bepaalde opleiding intensiever willen samenwerken kunnen zij een aanvraag doen voor een tandemproject. Een tandemproject is een complexer en langduriger project, waarin bijvoorbeeld bepaalde lesinhouden uit het curriculum gezamenlijk worden uitgevoerd. Inmiddels hebben al zo’n 40 scholen uit Nederland en Duitsland een tandemproject uitgevoerd.
Scholen die geïnteresseerd zijn in een Mobiliteit of een Tandemproject kunnen via de site van de Lerende Euregio een partnerschool vinden door het formulier Partnersearch (onder Scholen, tabblad Projectdocumenten) in te vullen.
Er zijn op talengebied verder natuurlijk allerlei aanbieders actief, zo bijvoorbeeld het vertaalbureau JK Translate met een enorm vertalingsaanbod en als specialiteit het vertalen van diploma’s.
- Op de website (https://www.reginacoeli.nl) van taalinstituut Regina Coeli (de beroemde Nonnen van Vught) vindt u voor Duits een leuke verzameling “Falsche Freunde”: Ga naar https://www.reginacoeli.nl/blog/falsche-freunde, scrol naar beneden en je komt bij het (gratis) overzicht. Leuk om iets mee te (laten) doen. Gewoon eens uitproberen.
- Een goede toets om het ERK-niveau van studenten (en van uzelf) testen is de aloude DIALANG-test. Die is met Europees geld gemaakt, gratis te gebruiken en wordt beheerd door Lancaster University: https://dialangweb.lancaster.ac.uk/.
- Het Goethe-Institut biedt een mooie online Einstufungstest op https://www.goethe.de/de/spr/kup/tsd.html. Handig.