Het project Ler(n)ende Euregio
Ler(n)ende Euregio is een project tussen Nederlandse en Duitse scholen voor middelbaar beroepsonderwijs, overheid en bedrijfsleven in de Euregio Rijn-Waal. Het bestaat inmiddels zo’n 15 jaar. Het huidige project wordt uitgevoerd in het kader van het zogenaamde Interreg V-programma en loopt van 1 mei 2015 tot 1 mei 2019. Het programma is tot ieder’s genoegen met voorlopig twee-en-een-half jaar verlengd in het ligt in de verwachting dat ook daarna volop doorgewerkt zal kunnen worden. De kern van het programma bestaat uit het ontwikkelen en uitvoeren van Euregionale onderwijs- en taalprogramma’s. Dit gebeurt onder andere via uitwisselingen, projecten, stages en beroepenwedstrijden. Belangrijke bovenliggende thema’s zijn het verduurzamen van deze programma’s en het versterken van de samenwerking met Euregionale bedrijven en werkveld. Het project kent een Nederlands-Duits projectteam dat nu bestaat uit medewerkers van ROC Nijmegen, de gemeente Duisburg en een extern adviseur. Verder zijn er ook andere externe uitvoerders bij het project betrokken.
In een tijdlijn worden relevante gebeurtenissen/beslissingen en opbrengsten en producten benoemd en beschreven. Eén tijdlijn geeft de geschiedenis van een bepaald thema weer. Alle tijdlijnen bij elkaar geven de kern, oftewel het DNA, van de Lerende Euregio weer. In totaal zijn zes thema’s/tijdlijnen uitgewerkt. Vanuit elk thema/tijdlijn zijn lessen getrokken voor de toekomst. Deze ‘lessons learned’ zijn per thema/tijdlijn gedocumenteerd.
Alle verdere info is te vinden op www.lerende-euregio.com.
Wat organiseert de Ler(n)ende Euregio?
Tweemaal per jaar organiseert de Ler(n)ende Euregio voor een aantal branches de zogenaamde Platforms, bijeenkomsten waar scholen en bedrijven van beide kanten van de grens bij elkaar komen om te praten over beroepsspecifieke onderwerpen en om te netwerken. Tijdens deze bijeenkomsten ontstaan allerlei samenwerkingsprojecten en ideeën voor uitwisselingen. Ook worden binnen enkele platforms inmiddels beroepenwedstrijden georganiseerd, zoals de wedstrijd Euregionale Verkoper van het Jaar en de vakwedstrijden Logistiek, Mechatronica en Horeca. Kijk maar eens op YouTube met als zoekwoord “Lerende Euregio”!
Scholen die elkaar eendaags willen bezoeken kunnen gebruik maken van de subsidie ‘Mobiliteiten’. Een Mobiliteit is een eendaags bezoek aan een partnerschool in het buurland, met eventueel aansluitend een bezoek aan stad, museum of bedrijf en kent een zeer laagdrempelig karakter. ER wordt binnen het project zeer veel gebruik van gemaakt, intussen meer dan 20.000 keer.
Wanneer twee scholen (NL en D) binnen een bepaalde opleiding intensiever willen samenwerken kunnen zij een aanvraag doen voor een tandemproject. Een tandemproject is een complexer en langduriger project, waarin bijvoorbeeld bepaalde lesinhouden uit het curriculum gezamenlijk worden uitgevoerd. Inmiddels hebben al zo’n 40 scholen uit Nederland en Duitsland een tandemproject uitgevoerd.
Scholen die geïnteresseerd zijn in een Mobiliteit of een Tandemproject kunnen via de site van de Lerende Euregio een partnerschool vinden, bijvoorbeeld hier: https://lerende-euregio.com/ik-werk-al-samen/.