In de verschillende (commerciële) MBO-leergangen en lesmethodes Duits staan voldoende opdrachten voor de 5 vaardigheden. De student kan hiermee situaties uit het leven van alledag en in veelvoorkomende beroepssituaties voldoende oefenen. De kwalificatiedossiers verlangen dat ook. Maar wie op zoek is naar vrij beschikbaar materiaal, kan hier z’n hart ophalen. In de rubrieken elders op deze pagina staan een fiks aantal tips. Kijken en smullen!
1. Anna Rosenbaum van het Goethe-Institut Nederland heeft een heel handig overzicht gemaakt van recente (herfst 2022) vrije lesmateriaalbronnen. Hier te downloaden: Unabhängige Lehr- und Lernmedien. Eerder heeft Melina Hanhart, destijds stagiaire aan het Goethe-Institut Rotterdam, een bijzonder bruikbare lijst met online bronnen voor Duits in het beroep samengesteld: Linkliste Deutsch im Beruf_11-2019. Kijk vooral ook rond bij de laatste tip uit deze lijst, Lernen mit eVideos: https://www.lernen-mit-evideo.de/jetzt-lernen/
2. Onlangs heeft het Goethe-Institut Polen een fraaie website Deutsch für den Beruf geopend: klik hier! Zelf zeggen de makers er dit over: Deutsch im Beruf „Der Fortschritt lebt vom Austausch des Wissens.“ (Albert Einstein) Austausch des Wissens wird hier durch das Teilen Ihrer selbstgestalteten Unterrichtsmaterialien geschaffen. Unsere polnischen Kolleginnen Patrycja Tajer und Iwona Kuczkowska haben tolle Materialien zum Thema Deutsch im Beruf erstellt. Ob im Restaurant, Hotel, Friseurladen, in der IT, Automechanik oder Elektrobranche: für alle Berufszweige sind Wortschatzübungen anhand von Postern und interaktive Online-Spiele vorbereitet. Lernen Sie mit Ihren Schüler*innen den deutschen Wortschatz verschiedener Berufe kennen! Kijken & profiteren!!!
3. Kijk ook naar de geheel vernieuwde site van de roemruchte werkgroep Deutsch macht Spaß: www.deutschmachtspass.nl. Het gratis downloadbare lesmateriaal wordt momenteel grondig vernieuwd: oude units gaan er uit, nieuwe komen er bij. Leven in de brouwerij dus.
Een heel bijzondere actie is het pakket rond de Duitse tv-serie Willi wills wissen. Ooit werden de leukste bijdragen voor de Nederlandse SchoolTV (voorheen Teleac) bewerkt en van opdrachten voorzien. De werkgroep actualiseert deze units, die allemaal – als regel met Duitse ondertitels – op YouTube te vinden zijn, en stelt ze op haar website beschikbaar. Die website is veel toegankelijker geworden. Gewoon in het zoekvenster “Willi wills wissen” intikken en je kunt uit de voeten. De verschillende units zijn bijzonder bruikbaar in het MBO! Ze zijn, net als alle andere units op de site, aan het ERK gekoppeld zijn. Klik maar eens op “Unterrichtsmaterial”, kruis simpelweg aan wat je op welk ERK-niveau wilt zien en huppekee.
Interessant is nog steeds het materiaal rond de poster “Nah dran“, een enorme hoeveel KLV-materiaal, kant & klaar gedidactiseerd. Weliswaar richt men zich daarbij niet specifiek op het MBO, maar desondanks is er veel te halen en inzetbaar voor MBO Duits. De 120 foto’s op de poster tonen regionale bijzonderheden en beroemde personen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Bij de meeste foto’s is downloadbaar lesmateriaal op de ERK-niveau’s A1 t/m B2/C1 beschikbaar op de website van Deutsch macht Spaß. De poster en alle bijbehorende lesmaterialen zijn hier kosteloos te bestellen.
Heel bijzonder tenslotte is het Deutsch macht Spaß Spiel. Dit bordspel is speciaal voor het onderwijs ontwikkeld door de werkgroep Deutsch macht Spaß, mede dankzij steun van de Lerende Euregio. De spelers maken een reis dwars door de Duitssprekende landen en beantwoorden quizvragen. De doos bevat 4 spellen, zodat er tegelijkertijd tot 32 spelers kunnen spelen. Het spel is echter ook te spelen met 2, 3 of 4 spelers. Met dit spel oefenen studenten (voor)lezen, uitspraak, luisteren, woordenschat en kennis van land en volk van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Er is nog slechts 1 spel leverbaar en het pakket zal niet opnieuw worden uitgebracht. Interesse? Mail dan naar info@deutschmachtspass.nl. Dus heel definitief: op = op!
Last but not least!
Voor aanvullingen en (copyrightvrije!) materialen in deze rubriek zijn we dankbaar. Meld dat ons via de knop ‘contact’ (helemaal onderaan op deze website). Wij zijn blij met elke (rechtenvrije) bijdrage.
1) Taalblokken (Malmberg)
In het programma Taalblokken van Malmberg is een werkboek annex online materiaal verschenen bij de Keuzedelen Duits (werkboek en online): Beroepsgerichte Keuzedelen. Het betreft online oefeningen en uitleg op B1-niveau, aangevuld met een werkboek (A2/B1). Telkens 8 hoofdstukken met daarin gevarieerde lessen. Dit online materiaal is in de licentie Taalblokken 3 inbegrepen. Het werkboek is apart aan te schaffen. Er is voor 4 richtingen leer-en oefenstof: Commercieel, Secretarieel, Financieel-Administratief en Horeca/Toerisme. De opbouw is logisch en klimt op in moeilijkheidsgraad. De uitgever adviseert om eerst het online materiaal en aansluitend in het werkboek de aanvullende en verdiepende stof door te werken. Je zou met eigen inbreng (zie boven) ook alleen het online materiaal in kunnen zetten. Er wordt nog gewerkt aan idiomatische woordenlijsten behorend bij de thema’s.
2) Interessante Duitse materialen voor beroepsopleidingen
Een werkgroep van Duits in de Beroepscontext heeft een groot aantal boeken en andere materialen bekeken die in Duitsland een rol spelen bij verschillende beroepsopleidingen. Hier een overzicht: Kommerzielle Materialien zur Berufsausbildung. De werkgroep komt nog met verdere aanbevelingen.
3) Online cursus ‘Wirtschaftsdeutsch’ van de Duits-Nederlandse Handelskamer
Wirtschaftsdeutsch is een door de DNHK ontwikkeld trainingsprogramma. Met Wirtschaftsdeutsch verbeter je in je eigen tempo en op flexibele wijze je kennis en vaardigheden. Je stelt je eigen leertraject samen en oefent in een speciaal ontwikkeld online lesprogramma, dat je naar keuze combineert met aanvullende offline modules. Na afloop neem je desgewenst deel aan het officiële examen Wirtschaftsdeutsch en ontvang je het erkende ‘Zertifikat Wirtschaftsdeutsch’ op taalniveau C1. Dat lijkt voor MBO niet haalbaar. Bovendien betaal je voor de standaard online cursus alleen al € 1150,00. Voor extra’s en examens moet je bijbetalen. Oftewel: voor schoolgebruik geheel ongeschikt. Wel leuk is een gratis taaltoets die ongeveer een kwartiertje kost, bedoeld om het startniveau van de potentiële cursist(e) te meten. Die vind je hier: https://www.dnhk.org/nl/advies/wirtschaftsdeutsch/modules-wirtschaftsdeutsch/test-taalniveau/. Misschien ook iets voor studenten?