Lesmaterialen Duits in de beroepscontext

In de verschillende (commerciële) MBO-leergangen en lesmethodes Duits staan voldoende opdrachten voor de 5 vaardigheden. De student kan hiermee situaties uit het leven van alledag en in veelvoorkomende beroepssituaties voldoende oefenen. De kwalificatiedossiers verlangen dat ook. Maar wie op zoek is naar vrij beschikbaar materiaal, kan hier z’n hart ophalen. In de rubrieken elders op deze pagina staan een fiks aantal tips. Kijken en smullen!

decoratief

A) Gevarieerde gratis bronnen

Harry Wedekind van ROC Landstede heeft voor zijn studenten een handige reader rond de keuzedeel-examens van Duits in de Beroepscontext gemaakt. Hier vind je deze reader, in 2 delen.

Het eerste deel omvat algemene info over de examens en specifiek oefenmateriaal rond de spreektoetsen. Klik op: Reader-GoetheZertifikat – Allgemeines + Sprechen Seite 1-30.

Het tweede deel biedt specifiek oefenmateriaal rond de schrijftoetsen. Klik op: Reader-GoetheZertifikat-Ergänzung Schreiben Seite 31-Ende,

 

Goethe-Institut

1. Anna Rosenbaum van het Goethe-Institut Nederland heeft een heel handig overzicht gemaakt van recente (herfst 2022) vrije lesmateriaalbronnen. Hier te downloaden: Unabhängige Lehr- und Lernmedien. Eerder heeft Melina Hanhart, destijds stagiaire aan het Goethe-Institut Rotterdam, een bijzonder bruikbare lijst met online bronnen voor Duits in het beroep samengesteld: Linkliste Deutsch im Beruf_11-2019. Kijk vooral ook rond bij de laatste tip uit deze lijst, Lernen mit eVideos: https://www.lernen-mit-evideo.de/jetzt-lernen/  

 

2. Unternehmen Deutsch verbindet Deutschlernen mit Aspekten der Wirtschaft und der beruflichen Orientierung in einem motivierenden Wettbewerb. Mitmachen können Schulklassen aus allen weiterführenden Schulen in den Niederlanden und Studierende an Fachhochschulen und Universitäten, die sich mit dem Thema Berufsorientierung beschäftigen. Einschreiben geht noch bis Ende Februar 2024. Hier alle Infos: UNTERNEHMEN DEUTSCH

 

3. Onlangs heeft het Goethe-Institut Polen een fraaie website Deutsch für den Beruf geopend: klik hier! Zelf zeggen de makers er dit over:   Deutsch im Beruf Der Fortschritt lebt vom Austausch des Wissens.“ (Albert Einstein) Austausch des Wissens wird hier durch das Teilen Ihrer selbstgestalteten Unterrichtsmaterialien geschaffen. Unsere polnischen Kolleginnen Patrycja Tajer und Iwona Kuczkowska haben tolle Materialien zum Thema Deutsch im Beruf erstellt. Ob im Restaurant, Hotel, Friseurladen, in der IT, Automechanik oder Elektrobranche: für alle Berufszweige sind Wortschatzübungen anhand von Postern und interaktive Online-Spiele vorbereitet. Lernen Sie mit Ihren Schüler*innen den deutschen Wortschatz verschiedener Berufe  kennen! Kijken & profiteren!!!

 

Deutsch macht Spaß

Kijk ook naar de geheel vernieuwde site van de roemruchte werkgroep Deutsch macht Spaßwww.deutschmachtspass.nl. Het gratis downloadbare lesmateriaal wordt regelmatig aangevuld, onlangs met de lessenserie Brumm Brumm Brumm over motorrijden en brommers. Leven in de brouwerij dus.

Een heel bijzondere actie is het pakket rond de Duitse tv-serie Willi wills wissen. Ooit werden de leukste bijdragen voor de Nederlandse SchoolTV (voorheen Teleac) bewerkt en van opdrachten voorzien. De werkgroep actualiseert deze units, die allemaal – als regel en naar keuze met Duitse ondertitels – op YouTube te vinden zijn, en stelt ze op haar website beschikbaar. De verschillende units zijn bijzonder bruikbaar in het MBO! Ze zijn, net als alle andere units op de site, aan het ERK gekoppeld zijn. Klik maar eens op “Unterrichtsmaterial”, kruis simpelweg aan wat je op welk ERK-niveau wilt zien en huppekee.

 

Last but not least!

Voor aanvullingen en (copyrightvrije!) materialen in deze rubriek zijn we dankbaar. Meld dat ons via de knop ‘contact’ (helemaal onderaan op deze website). Wij zijn blij met elke (rechtenvrije) bijdrage.

B) Commercieel cursusmateriaal

1) Taalblokken (Malmberg)

In het programma Taalblokken van Malmberg is een werkboek annex online materiaal verschenen bij de Keuzedelen Duits (werkboek en online): Beroepsgerichte Keuzedelen. Het betreft online oefeningen en uitleg op B1-niveau, aangevuld met een werkboek (A2/B1). Telkens 8 hoofdstukken met daarin gevarieerde lessen. Dit online materiaal is in de licentie Taalblokken 3 inbegrepen. Het werkboek is apart aan te schaffen. Er is voor 4 richtingen leer-en oefenstof: Commercieel, Secretarieel, Financieel-Administratief en Horeca/Toerisme. De opbouw is logisch en klimt op in moeilijkheidsgraad. De uitgever adviseert om eerst het online materiaal en aansluitend in het werkboek de aanvullende en verdiepende stof door te werken. Je zou met eigen inbreng (zie boven) ook alleen het online materiaal in kunnen zetten. Er wordt momenteel (’23/’24) gewerkt aan een nieuwe versie van Taalblokken. 

 

2) Interessante Duitse materialen voor beroepsopleidingen

Een werkgroep van Duits in de Beroepscontext heeft een groot aantal boeken en andere materialen bekeken die in Duitsland een rol spelen bij verschillende beroepsopleidingen. Hier een overzicht: Kommerzielle Materialien zur Berufsausbildung. De werkgroep komt nog met verdere aanbevelingen. 

 

3) Online cursus ‘Wirtschaftsdeutsch’ van de Duits-Nederlandse Handelskamer

Wirtschaftsdeutsch is een door de DNHK ontwikkeld trainingsprogramma. Met Wirtschaftsdeutsch verbeter je in je eigen tempo en op flexibele wijze je kennis en vaardigheden. Je stelt je eigen leertraject samen en oefent in een speciaal ontwikkeld online lesprogramma, dat je naar keuze combineert met aanvullende offline modules. Na afloop neem je desgewenst deel aan het officiële examen Wirtschaftsdeutsch en ontvang je het erkende ‘Zertifikat Wirtschaftsdeutsch’ op taalniveau C1. Dat lijkt voor MBO niet haalbaar. Bovendien betaal je voor de standaard online cursus  alleen al € 1150,00. Voor extra’s en examens moet je bijbetalen. Oftewel: voor schoolgebruik geheel ongeschikt. Wel leuk is een gratis taaltoets die ongeveer een kwartiertje kost, bedoeld om het startniveau van de potentiële cursist(e) te meten. Die vind je hier: https://www.dnhk.org/nl/advies/wirtschaftsdeutsch/modules-wirtschaftsdeutsch/test-taalniveau/. Misschien ook iets voor studenten?