Taal & Cultuur

Taal & Cultuur

In deze rubriek vind je allerlei materialen die informatief zijn voor het thema ‘taal & cultuur’.

Nieuw is een serie filmpjes ‘Collega’s in Europa‘ over organisaties en bedrijven die over de grens in Nederland en Duitsland zijn gevestigd en waar Duitse en Nederlandse collega’s samenwerken. Hier de eerste: de Teunesen Group. Klik op de foto.

 

Heel bijzonder en van harte aanbevolen zijn met name de bijdragen van werkgroepcollega Han Verschuur. Die vindt u in de rubriek wetenswaardigheden en artikelen.

Overige media
Han Verschuur is een verwoed wandelaar en kenner van de historie en natuur van zijn woonplaats Elten. Hier drie heel boeiende en tot nadenken stemmende bijdragen:
arrow

Heel interessant en een goede bron voor allerlei leesteksten is Tot ziens – Der Niederlande-Newsletter van de NRZ (Neue Ruhr Zeitung). Meld je aan op https://www.nrz.de/region/niederrhein/aus-den-niederlanden/nrz-newsletter-aktuelle-nachrichten-aus-den-niederlanden-id229018625.html en je krijgt elke dinsdag een aflevering in je postvak. Erg aardig! Heel boeiend is ook het NiederlandeNet van het Zentrum für Niederlandestudien aan de universiteit Münster. Ook hier vind je een schat aan Duitstalige info over ons land waar je goed mee uit de voeten kunt: hier meer informatie. Maak er gebruik van!

 

Het bekende e-Twinning-project heeft zich ook op het beroepsonderwijs gestort, kijk hier maar eens: https://www.etwinning.net/nl/pub/newsroom/highlights/initial-vocational-education-a.htm.

 

Verder vind je hier een document met een serie korte weetjes over de D-A-CH-landen van de hand van Arjan Krijgsman en Kees van Eunen: Weetjes.

 

Al wat ouder maar nog steeds magnifiek is de serie video’s van een aantal parallel in Duitsland en Nederland gefilmde bedrijfssituaties. Het project werd destijds gemaakt door het ROC Nijmegen. Rond het op YouTube te vinden materiaal is een brochure gemaakt die je hier kunt downloaden: Videosyoutube-bedrijfscultuur_de-nl-2014. In de heel korte brochure vind je ook de links naar de betreffende YouTube-filmpjes. Het pakket is ook anno 2022 nog heel bruikbaar en actueel!

 

Ook is hier een heel geslaagd boekje te downloaden over Duitsland en de Duitsers, waaraan o.a. het ROC Rijn IJssel Arnhem en het ROC Nijmegen hebben meegewerkt: Taal en Cultuur.

 

Tenslotte een bijzonder fraai overzicht over cultuurverschillen D-NL dat in 2015 door de Euregio Gronau gepubliceerd werd: https://duitsmbo.nl/wp-content/uploads/2016/10/Cultuurverschillen-NL-D.pdf.