In deze rubriek vind je allerlei materialen die informatief zijn voor het thema ‘taal & cultuur’. Heel bijzonder en van harte aanbevolen zijn met name de bijdragen van werkgroepcollega Han Verschuur:

– Ordnung muss sein

– Duzen of Siezen

Herdenking bombardement Dresden

– Ausbildung in der Ferne

– Bahnverkehr

– Karfreitag und und und

– Bierstad München

Pauperiseeren, emigreeren, vegeteeren of … annexeeren 

Huize Doorn: Adolf von Menzel en zijn fascinatie voor Friedrich der Große

Oranjes in Berlijn – met 2 toetjes

– Hoe de Bockwuscht aan zijn naam kwam …

De Duitse Nationalhymne: handen af van dit nationale symbool

– Mein Freund der Baum

Han Verschuur is ook een verwoed wandelaar. Hier een heel interessant verslag van een serie wandelingen in het Duits-Nederlandse grensgebied bij Elten:

– Wandeling langs de grens bij Elten

Verder vind je hier een document met een serie weetjes over de D-A-CH-landen van de hand van Arjan Krijgsman en Kees van Eunen: Weetjes.

Al wat ouder maar nog steeds magnifiek is de serie video’s van 10 parallel in Duitsland en Nederland gefilmde bedrijfssituaties. Het project werd destijds gemaakt door het ROC Nijmegen. Rond het op YouTube te vinden materiaal is een brochure gemaakt die je hier kunt downloaden: Video’s bedrijfscultuur_D-NL 2014. Ook is hier een heel geslaagd boekje te downloaden over Duitsland en de Duitsers, waaraan o.a. het ROC RijnIJssel Arnhem en het ROC Nijmegen hebben meegewerkt: Taal en Cultuur.

Tenslotte een bijzonder fraai overzicht over cultuurverschillen D-NL dat in 2015 door de Euregio Gronau gepubliceerd werd.

Klik hier om het bestand te downloaden.